אימון שלפוחית עצמי – האם זה אפשרי?

ד”ר מיכאל ויינריב מומחה באבחון של שלפוחית רגיזה וטיפולים חדישים בשלפוחית הרגיזה.

האם יודע לך שהליכה לשירותים “רק למקרה ש…” יכולה לגרום לך ללכת לעתים קרובות יותר?

רבים מאתנו שואלים האם ניתן ללמד מחדש את שלפוחית ​​השתן שלך לתפקד כמו קודם?

עם הופעתם של תסמינים של שלפוחית הרגיזה​​, הליכה וחיפוש תמידי של השירותים גם כשזה ממש לא הכרחי הופכים לשגרת היום. אני מציע תכנית האימון העצמי לשלפוחית הרגיזה בעזרתה ניתן ללמוד דרכים איך “ללמד” את שלפוחית ​​השתן שלך לסבול פחות בין הדחפים ולהחליט בזמן מתי צריך ללכת לשירותים מבלי לגרום לדליפת השתן בעזרת הסחות דעת ושיטות התנהגותיות אחרות. הדבר החשוב ביותר לדעת כי אימון שלפוחית ​​השתן הוא מה ששווה לנסות.

איך לאמן את המחשבות שלך על שלפוחית ​​השתן בעת הופעת התחושה לדחיפות?

האם אי פעם הרגשת באמת שצריך ללכת/לרוץ לשירותים בעת צלצול הטלפון? אם החלטת לענות לצלצול זה אומר שהצלצול גרם לך להסיח את דעתך אפילו לזמן הקצר ממחשבות על הדחיפות לשירותים. באותם רגעים השתמשת בצורה לא מודעת בטכניקה של הסחת דעת ומבלי להבין אפילו את זה. תרגול מחשבות הסחה זו יכול להפחית את הרגשת הדחף להשתין ובהדרגה יכול לתרגם את התנהגות הזו להרגל דחיקת התחושה לדחיפות להשתין

כשמופיעה ההרגשה ששלפוחית ​​השתן “אומרת” לך “קח אותי לשירותים באופן מיידי!”, יש מקום לנסות את הפעולות הבאות כדי לעזור להרגיע את התחושה הפתאומית הזו. באותם רגעים נסה/י את התרגילים הבאים :

• שב/י, תעצום/י את העיניים ותנשום (שאיפה ונשיפה) לאט חמש נשימות עמוקות.

• נסה/י את טכניקת הסחת הדעת במקום לחשוב על מתן השתן (למשל, לנסות ולספור ממאה לאחור).

• לאחר 1-2 דקות להחליט האם ניתן ללכת בקלות לשירותים או תחושת הדחף נעלמה לחלוטין.

התמקדות במשהו אחר והסחת המחשבות לנושא אחר, תעזור לך להרגיע שרירי שלפוחית ​​השתן ולדחוק את תחושת הדחיפות להשתנה. לכן, ניתן ללמוד להגיע לשירותים בלי חיפזון.

לאחר התקופה שבה הצלחת לעבוד על התרגילים האלה בהצלחה בביתך, נסה/י את התרגילים האלה כשהתרחקת מהבית.

טכניקה נוספת ללמוד על אופי ההשתנה שלך היא לעקוב אחרי התכיפות להשתנה ביום ובלילה. האם ידוע לך שרוב האנשים הולכים לשירותים במהלך היום כל 3-4 שעות?

מעקב אחר התסמינים של השלפוחית הרגיזה ​​יכול להיעשות באופן אובייקטיבי יותר ע”י אפיון מדוקדק של התנהגות שלפוחית ​​השתן וכך גם יעזור לרופא לכמת את תדירות הטלת שתן ביום ובלילה וגם לכמת את התדירות של הדחיפות הפתאומית להשתין מספר אירועי דליפת שתן. בנוסף לציון האירועים האלה ​​יכולות “לצוף” בעיות אחרות במתן שתן (בריחת שתן במאמץ, השתנה לילית מופרזת). במילים אחרות ניהול יומן ההשתנה במשך שלוש יממות מלאות (לא חייב שיהיו 3 ימים רצופים – ניתן לבחור 3 ימים הכי מתאימים לך לניהול היומן) יוכל לעזור לדעת באופן אובייקטייבי על התנהגות שלפוחית השתן. במהלך ניהול יומן ההשתנה חשוב לא רק לכמת את מספר הביקורים בשירותים וזמן הביקור אלא גם לציין את כמות השתן בכל השתנה (הרופא ייתן לך את הכלי המיוחד למדידת נפחי ההשתנה). בנוסף לכך, עליך לציין את כמויות וזמני השתייה (בכוסות) של נוזלים ששתית במהלך היממה לסוגיהם (קפה, תה, מרק, סודה, מים וכו’). יומן ההשתנה הוא כלי מאוד חשוב לי כרופא לקבלת תמונה האובייקטיבית לתסמיני המטופל.