קוצב סקראלי

זהו קוצב השלפוחית שמושתל בחלקו העליון של הישבן. InterStim® אושר על ידי משרד הבריאות האמריקאי בשנת 1997 לטיפול בבריחת שתן ומאז שנת 1999 InterStim® הוא גם הטיפול שמיועד למטופלים עם שלפוחית שאיננה מתכווצת (מצב של אצירת שתן) בהיעדר חסימת המוצא השלפוחית (בגלל הצרות השופכה או ערמונית מוגדלת או צניחת השלפוחית).

גירוי העצבים הסקראליים משפיע על העצבים היוצאים מחוט השדרה והמשפיעים על תפקוד השלפוחית ומעיים. InterStim® הוא הטיפול ש”מועדד” הפעלה תקינה יותר של העצבים הסאקרליים האחראיים על תפקוד השלפוחית או המעיים ע”י “יריית” הפולסים החשמליים קלים. זה עוזר לעצבים האלה לתקשר כראוי, כדי להבטיח תפקוד התקין של שלפוחית ​​השתן ושרירי רצפת האגן. InterStim® הוא הטיפול ההפיך שניתן לסיום בכל עת על ידי ביטול או הסרה של ההתקן.

גירוי עצב סקראלי יכול לעזור לך לבצע פעילות רגילה  יותר בקלות, וגם תעזור למנוע אכזבה ממצב השלפוחית הרגיזה או מחוויות הקשורות לפעילות יתרה של השלפוחית. מעל 100,000 בני אדם ברחבי העולם קיבלו טיפול ע”י InterStim®. זוהי שיטה מוכחת של טיפול בחולים שלא קיבלו את הטיפול המוצלח לשלפוחית הרגיזה​​, כגון תרופות וטיפול התנגותי.

בדוק/י את הטיפול ע”י InterStim®. לאחר השיחה עם הרופא המומחה שמכיר את הטיפול, אם את/ה מחליט/ה לטפל ע”י InterStim®, צריך לדעת שהטיפול מורכב משני השלבים:

בשלב 1: שלב ניסוין עם InterStim® היכול להמשיך בין שבוע לשבועיים. שלב שני של הטיפול ב-InterStim® – שלב השתלת הקוצב עצמו לאחר הצלחת השלב הראשון. לפני ובמהלך שלב הניסיון צריך לעקוב אחר התסמינים של השלפוחית ​​הרגיזה, כדי לעזור לקבוע כמה הטיפול של InterStim® עוזר.

איך מגדירים את ההצלחה?
ההצלחה של הטיפול מוגדרת אם את/ה חווה את הירידה המשמעותית בתסמיני השלפוחית הרגיזה (=ירידה לפחות ב-50% מתסמינים שלך לפני הטיפול). לדוגמא, הצלחת הטיפול בשלב 1 והחלטה על השתלת הקוצב הקבוע יכולה להיחשב אם את/ה השתין/ה 20 פעמים ביום ואחרי השתלת הקוצב הזמני בשלב הניסיון – תשתין/י לא יותר מ-10 פעמים ליום).

מה עושים בשלב 1 – שלב הניסיון?
בשלב 1 משתמשים כבר באלקטרודה קבועה שמושתלת שנימה, אך הקצה האחד שלו מחובר דרך הכבל המאריך החוצה ל קוצב החיצוני שמבצע את העבודה הדומה לזו של הקוצב הקבוע. את הקוצב הזמני החיצוני שמים על החגורה ונושאים אותו למשך שבוע-שבועיים לניסיון. גודלו של הקוצב הזמני כגודלו של הטלפון הסלולרי. הקוצב מייצר את הפולסים חשמליים חלשים, שמועברים לעצבים הסאקראליים.

מהן הסיבוכים שעלולים להתעורר במהלך שלב 1?
אלקטרודה לא פעילה ולא מקצבת, בעיות טכניות עם הקוצב/הסוללה שלו, כמו גם הכאב הזמני. ברוב המקרים ניתן יהיה לפתור את הבעיות האלה לאחר ששוחחת עם הרופא שהשתיל את ה-InterStim®.

במהלך השלב 1 עליך להשתמש ביומן ההשתנה כדי לציין את התסמינים שלך, כגון: כמה פעמים אתה הולך לשירותים? אם יש לך דליפת השתן או דחיפות במתן שתן? אתה יכול לעבוד ולעשות את הפעילות הרגילה היומיומית שלך, אך להימנע מעליות חדות, תנועות הכיפוף או פיתול של הגוף. אם את/ה חווה ירידה משמעותית בתסמינים (=לפחות ב-50% ירידה לעומת לפני ההשתלה), צריכים לדון על השלב הבא של השתלת הקוצב הקבוע – InterStim® – שלב 2: החלפת הקוצב החיצוני לפנימי, אשר מושתל בחלק העליון של הישבן.

תמיכה ומעקב בזמן שלב 1:
הרופא שלך יהיה המקור העיקרי של התמיכה והמידע בזמן שלב 1 להשתלת InterStim®. בנוסף, כדי לעזור בתמיכה לפני ובמהלך השלב 1, מדטרוניק מציעה אתר האינטרנט במיוחד עבור אנשים שעברו את שלב 1. אם יש לך כבר מועד להשתלה שלב 1, ניתן להירשם לקבלת הגישה לאתר להצגת המידע אודות הכנות לשלב 1 של InterStim®.היתרונות והסיכונים של הטיפול ב-InterStim®.אם ניסית כבר את הטיפולים האחרים ללא הצלחה או חוות את התופעות הלוואי החמורות של הטיפולים הקודמים, InterStim® יכול לספק לך הקלה בתסמיני השלפוחית הרגיזה​​.

יתרונות InterStim:
®InterStim® יכול להפחית את התסמינים עבור אנשים רבים הסובלים משלפוחית הרגיזה​​. InterStim® הוא טיפול הפיך, ניתן להפסיק בכל עת על ידי כיבוי המכשיר בעזרת השלט שתקבל אחרי השלב 2 או הסרת ההתקן לחלוטין. שלא כמו טכניקות ניתוחיות אחרות לטיפול בשלפוחית הרגיזה, טיפול ב-InterStim® מתחיל עם קודם בשלב של ניסיון: הליך ביניים , שבמהלכו מושתלת האלקטרודה הקבועה שמחוברת לקוצב הזמני החיצוני. זה נועד לעזור לבדוק האם InterStim® יודע להפחית אצלך את תסמיני השלפוחית הרגיזה לפני השתלת הקוצב הקבוע בשלב 2.

סיכונים לאחר השתלת ה-InterStim®:
סיכונים הקשורים בהשתלת ה-InterStim® הם דומים לכל סיכון הכרוכים בהליך כירורגי, ובהם: נפיחות באזור ההשתלה, שטפי דם, דימום וזיהום. שוחח עם הרופא שלך על הדרכים להפחתת הסיכון הזה.גירוי עצבי עצמו ע”י ה-InterStim® עלול לגרום לך לחוות חלק מתופעות הלוואי הבאות:

• כאב באתר ההשתלה
• גירוי זיהום או עורי באזור ההשתלה
• נדידה של האלקטרודה
• בעיות עם הקוצב עצמו או הסוללה
• אינטרקציה עם מכשור אחר
• שינויים שליליים בתפקוד השלפוחית או המעי
• גירוי לא נעים (לפעמים כפי שתואר “כאב עקצוצי” או תחושה של “מכת חשמל” – תופעות נדירות וחולפות בדרך כלל עם כיבוי המכשיר)

את הבעיות, תלוי בסוגם ניתן לפתור ע”י: ניתוח, תרופות או תכנות מחדש.
אירועים אלה יכולים גם לעבור עם הזמן. קיימת אפשרות שחלקן עשויות להישאר בלתי פתורות ואז תצטרך להחליט על הוצאת ה-InterStim®. צריכים להיות מודעים לכך שהטיפול הזה הוא לא עבור כולם. לכן התייעץ/י עם הרופא שלך לפני החלטה סופית על המשך הטיפול.

לחיות עם InterStim®
אנשים עם טיפול ע”י ה-InterStim® יכולים לעשות את הפעילות הגופנית הרגילה ללא הגבלה, את מה שעשו לפני ה-InterStim®: לצאת לטיולים ארוכים בפארק, לצפות בסרט ללא הפסקה או ללכת לנסיעות ארוכות. תוכלו לחזור לפעילות רגילה מייד לאחר השתלה, אם כי זה עשוי לקחת קצת זמן להסתגל לטיפול ע”י ה-InterStim®.זכור/י: גם לאחר שיהיה לך החלמה מלאה לאחר ניתוחו ויהיה ניתן לחדש את החיים הנורמלים, חשוב כדי לשמור על הקשר עם הרופא שלך ובמיוחד אם יש לך שאלות או בעיות.טיפול בבעיות נפוצות:מטופלים שלא מרגישים את הקוצב או מרגשים יותר מדי גירוי או גירוי לא נעים שניתן ע”י הקוצב צריכים לפנות לרופא שהשתיל אותו על מנת לעבור תכנות מחדש של הקוצב.

קבלת הבהרות לגבי ביצוע ה-MRI בנוכחות InterStim®:בהתאם להמלצות של מדטרוניק, MRI של הראש מטופלים עם InterStim® יכולים לעבור ללא הפרעה. MRI בכל מקום אחר בגוף יכול לגרום לפציעה או לנזק חמור לקוצב ולמטופל.אם הרופא קובע MRI של הראש בשבילך, יש לומר לרופא וצוות ה-MRI שיש לך מכשיר מושתל בגוף.